Illamående vid graviditet

Illamående vid graviditet

Ett vanligt förekommande besvär vid graviditet är illamående. Trots att graviditeten kanske är någonting efterlängtat och man njuter av att bära sitt barn kan det vara nog så jobbigt och stundtals ta udden av glädjen om man lider av illamående. För många är besvären så tilltagna att man får svårt att sköta arbete och vardagsliv. Men det finns saker som lindrar, man måste dock hitta det som fungerar för en själv.

Woman vomiting into the toilet bowl

Många tips från omgivningen

Även om man vet att det är tillfälligt så kan ett kraftigt illamående och kräkningar vara svåra att stå ut med. Välmenta råd kan i slutändan bli ett irritationsmoment då man inte upplever att någonting hjälper. Ibland kan det dock vara värt att testa några av de råd man får, för alla graviditeter är individuella och man kan svara olika på olika metoder.

Några allmänna, vedertagna tips och råd är att inte stressa upp på morgonen. Ha gärna någonting litet att knapra på bredvid sängen innan du kliver upp då det kan lugna ner magen och hjälpa dig att inte må lika illa. Ät hellre kokt än stekt och friterad mat, och undvik alltför mycket starka kryddor. Små mål ofta är i regel bättre mot illamående än att äta stora portioner.

Om man har väldigt kraftiga besvär med illamående och kräkningar under graviditeten kan det finnas hjälp från läkaren att få. Man ska dock vara försiktig med läkemedel under graviditeten så rådgör alltid noggrant med din läkare och tala om att du är gravid när du ska få en ny medicin. Läkemedel mot åksjuka kan ibland hjälpa dig att må bättre. Om man kräks så ofta att man inte får i sig tillräckliga mängder vätska och näring kan näringslösning via dropp krävas.

Hur länge mår man illa?

Hur länge illamåendet och kräkningarna stannar kvar är individuellt. Vissa har tur och mår inte illa över huvud taget medan andra tvärtom har sådan otur att de mår dåligt ända tills bebisar tittar ut. Det vanligaste är dock att man mår illa under graviditetens tre första månader för att sen känna av en lättnad.

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fashionblog