Olika typer av värktabletter

Går man in på vilket apotek som helst i Sverige idag, hittar man en uppsjö av olika receptfria värktabletter. Det stora utbudet kan nog få de flesta att tveka över vilken man ska välja, och vilken tablett som egentligen passar ens behov bäst.

Vilken värktablett man ska välja handlar till stor del om vilken som är dess aktiva substans. Det finns i huvudsak fem olika substanser som de receptfria värktabletterna i Sverige är baserade på: paracetamol, ibuprofen, acetylsalicylsyra, diklofenakkalium och naproxen. De två förstnämnda är kanske de allra vanligaste substanserna. Exempel på värktabletter som använder sig av paracetamol är Alvedon och Panodil, medan tabletter som Ipren och Ibumetin använder sig av ibuprofen. En annan storsäljandepills-530372_960_720 värktablett är Treo, som är baserad på acetylsalicylsyra. Varje tablett och substans har sina fördelar och nackdelar. Tabletter baserade på paracetamol är till exempel skonsammare för magen än andra värktabletter, men kan ge skador på levern om de tas i för hög dos. Om man bara lider av huvudvärk kan det vara bra att först prova om en tablett med paracetamol hjälper, eftersom man då skonar resten av kroppen. Har man däremot andra typer av värk, till exempel mensvärk, krävs en värktablett som också har antiinflammatorisk effekt, och då får man vända sig till de tabletter som baseras på ibuprofen, acetylsalicylsyra, diklofenakkalium eller naproxen.

Det kanske allra bästa för kroppen är dock självklart att utrota anledningen till att man får värk från första början. Om man till exempel vet med sig att man ofta får huvudvärk på grund av att man är spänd i axlar och nacke, kan man behöva besöka en naprapat eller annan manuell terapeut för att åtgärda det bakomliggande problemet. Du hittar en kompetent naprapat i Stockholm på Naprapatmats.se. Det är särskilt viktigt att åtgärda problemet om man känner att man behöver ta tabletter mot värk oftare är tre gånger i veckan. Då kan man nämligen hamna i en ond cirkel, som gör att det till slut är tabletterna som orsakar huvudvärken, för att man har blivit beroende av dem för att må bra. Om man finner sig i den situationen, bör man se över hur man kan förändra sin livsstil för att bli av med värken.

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fashionblog