Skydda dig mot solen

woman holding and applying suntan lotion on a beach

Det är sommar nu, barnen är på lov och varje solig dag spenderas vid en sjö eller i trädgården. Det är dock viktigt att komma ihåg att skydda sig mot solens förrädiska strålar. En bra solskyddskräm med hög solskyddsfaktor är A och O. Det är viktigt att smörja in sig regelbundet till exempel efter varje dopp. Det må vara trendigt att leva ett liv “fritt från kemikalier” och i många fall kan det finnas en poäng i att välja ett alternativ som känns mer naturligt för dig, men hallonfröolja skyddar inte mot solens strålning, utan här är en t-shirt och en kräm med SPF30 det bästa skyddet.

Det mesta regnar bort

Om det där med sol inte är din grej, eller vad som är mest troligt, att de flesta dagar under sommaren ändå regnar bort, finns det andra hälsorelaterade saker du kan ägna dig åt. Varför inte ta hand om dina mest bortglömda kroppsdelar? Gör ett fotbad, fila bort förhårdnader från fossingarna och varför inte måla tånaglarna i en härlig korallfärg inför de dagar solen skiner och du vill ha på dig sandaler. För de av oss som har tandställning kan det vara värt att boka in en tid hos tandläkare för att se över din tandreglering i sommar. För visst har även du avbokat de senaste kallelserna till tandläkare? Det finns ju så mycket annat att göra efter jobbet. Men passa på nu under semestern, om du har tur kan du möta hösten med ett helt nytt leende! Du kan också välja att fokusera på din mentala hälsa, det är precis lika viktig som den fysiska. Öva på att meditera, ladda upp med mindfulness, eller beta av bokhögen på sängbordet.

Vi tänker på barnen

Vi skojar lättsamt om att sommaren regnar bort men sanningen är att solen kan göra skada även när det är mulet och regnigt. Våra barn är nog de enda som inte heller bryr sig om huruvida det är tio grader kallt eller högsommarvärme, utan de vill ut och leka med all rätt. För att skydda barnen mot skadlig strålning har Strålningssäkerhetsmyndigheten lagt fram ett förslag på att alla Sveriges skolgårdar UV-säkras. Förslag på åtgärder som ska vidtas är till exempel att skolgårdarna förses med träd med stora kronor som ger skugga, att det byggs fasta solskydd och andra bygglösningar som ska ge skugga och hindra UV-strålningen nå våra små barns hud. Tänk på detta även när du och/eller din familj är ute i solen. Sitt i skuggan, smörj in er med solskyddskräm och ha på er åtminstone en vit t-shirt. Och hitta andra användningsområden för den där hallonfröoljan. På så sätt bränner ni er inte och minskar risken att drabbas av hudcancer. Och även om sommaren blir kort, så har du gjort allt för att den ska bli så bra och säker som möjligt.

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fashionblog