Vinterkräksjukan

Varje vinter basunerar tidningarna ut att vinterkräksjukan åter härjar. Att de vet det beror inte på att många uppsöker läkare, utan snarare hur många som anger vinterkräksjukan som sökord på nätet. Vinterkräksjukan är egentligen ingen egen sjukdom utan är helt enkelt magsjuka som du kan få året om. Däremot brukar den ta fart under vinterhalvåret och därav namnet vinterkräksjukan. Det är två väldigt smittsamma virus som är boven i dramat och symptomen kommer ganska snabbt efter det du blivit smittad. En person som varit sjuk bör stanna hemma 48 timmar efter symptomen försvunnit.

Så undviker du vinterkräksjukan

Kräksjukan har ännu inget botemedel men det finns vissa råd att följa för att undvika smittan. Det första är såklart att inte hälsa på och umgås med personer som är sjuka. En liten mängd virus kan få ett helt logement att duka under. Ett annat knep är att undvika bufféer. Det är ingen tillfällighet att kulmen brukar nås i december under julbordets högsäsong. Det viktigaste tipset är att tvätta händerna ofta och noga med tvål och vatten. Sedan finns det även diverse husmorstips som ska hålla smittan på avstånd. Ett av dem är att svälja hela vitpepparkorn när smittan härjar. Svälj fem stycken hela korn och du slipper vinterkräksjukan.

Behandling mot magsjuka

Det är otroligt jobbigt att ha magsjuka men det brukar gå över av sig själv rätt snabbt. Vanligaste bieffekterna av sjukdomen är uttorkning, så ibland kan vätskeersättning behövas. Du kan lätt göra egen vätskeersättning hemma av vatten, socker och salt. Vila och ta det lugnt hemma och försök att inte träffa andra personer eftersom sjukdomen är så smittsam. Du bör stanna hemma två dygn efter det senaste symptomet. Med symptom menas inte enbart spya och diarré utan även minskad aptit och matthet. Är du riktigt sjuk och utmattad så du behöver vård, är det bäst att ringa din vårdcentral innan du besöker den. För vissa infektionskänsliga människor kan en vanlig magsjuka vara livsfarligt.

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fashionblog