Skydda dig mot influensa i vinter

Vintern är årstiden då influensan cirkulerar som allra värst. Hög feber, rinniga näsor, halsont och en allmänt ömmande kropp, symptomen är många. Hur gör man då för att ha en chans att kunna slippa undan denna avskydda sjukdom? Det finns faktiskt några enkla knep att ta till som ökar dina chanser att slippa det. Genom att använda sig av dessa kan man förhoppningsvis klara sig undan. Här får du ta del av några tips och vad man ska tänka lite extra på i dessa tider. Det handlar i det stora hela om hygien och sunt förnuft.

Öka dina chanser att slippa influensan i vinter

Influensa kan drabba både människor och djur, och det är något man bör minnas när man pratar om smittobärare. Det främsta man ska göra i dessa tider är att se till att hålla en god handhygien. Genom att tvätta händerna ofta kan man förebygga smittospridning via beröring. Influensa är dock väldigt svårt att skydda sig emot enbart genom att hålla en god hygien. Den sprids nämligen via tre olika sätt, direktspridning via nysningar, direktkontakt med föremål som bär smittan vidare samt via utandningsluften. På grund av de många olika smittovägarna bör man i största möjliga utsträckning undvika folksamlingar såsom stormarknader och större tillställningar.

Om du blir smittad

Om man iallafall skulle ha oturen att bli smittad ska man tänka på att låta kroppen vila ordentligt. Receptfria smärtstillande och febernedsättande läkemedel bör intas regelbundet för att hålla nere febern och lätta på den värsta smärtan. Även en vidgande nässpray brukar underlätta symptomen vid snuva. Att ta sig an fysiskt ansträngande uppgifter när man har influensa är ingen bra idé, och detta märker den drabbade snart av då man ofta är fullständigt orkeslös. Inkubationstiden ligger på ett par dagar, vilket innebär att man hinner smitta många människor innan man ens vet om att man blivit sjuk. I regel får man räkna med en veckas tillfrisknande, helst utan kontakt med andra.

Post A Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

fashionblog